Kek Sarang Semut - Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah - I am always on the quest to look for a new tea time treat.. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. Rumah saya ketika itu, memasak menggunakan dapur kayu. Satu lagi resipi ni jenis bakar dalam oven, dan tak sesuai untuk dikukus (sebab. The kek gula hangus or burnt sugar cake is a unique cake favourite among malaysians. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi.
Mesti ramai dalam kalangan kita yang terimbau kembali suasana di kampung kerana kek sebegini selalunya dibuat oleh nenek dan ibu yang berada di kampung halaman bukan? Kek sarang semut ni che mat bakar dalam tin bersaiz 8 x 3 x 3 inci, dan kalau nak buat dalam 8 x 8 x 3 inci, tinggal gandakan resipi saja, tak susah. Place butter and yolks into a mixing bowl. Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman. Grease a 6 or 7 square baking tin with melted butter or cooking oil.
It has a springy, slight chewy texture and in case you are wondering, a strong toffee flavour to the cake. Hanya masak guna pemanggang … Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. The kek gula hangus or burnt sugar cake is a unique cake favourite among malaysians. Sebenarnya kek gula hangus yang dulu saya panggil kek sponge masa saya kecil kecil adalah antara kek pertama yang saya masak semasa saya mula belajar membuat kek. Nampak sedap dan gebu kan? Rumah saya ketika itu, memasak menggunakan dapur kayu. Salam cikgu ani, saya dah masuk tiga tahun buat kek sarang semut ni ikut resepi cikgu, alhamdulillah selalu menjadi.
Warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang.
Gunakan cawan metrik supaya sukatan tepat dan kek mendapat hasil yang terbaik. Kek sarang semut ni che mat bakar dalam tin bersaiz 8 x 3 x 3 inci, dan kalau nak buat dalam 8 x 8 x 3 inci, tinggal gandakan resipi saja, tak susah. Panaskan periuk / kuali guna api perlahan dan masukkan gula dahulu.ratakan gula ke seluruh bahagian periuk.bila dah start mencair jangan kacau gula. Itulah yang membuatkan semua ingin mencuba. Aroma harum kek ini sangat merangsang selera. (yang tak menjadi tu sebab saya terlalu gopoh nak siapkan.) terima kasih sebab share resepi cikgu. Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Heat until all the sugar have dissolved. Mesti ramai dalam kalangan kita yang terimbau kembali suasana di kampung kerana kek sebegini selalunya dibuat oleh nenek dan ibu yang berada di kampung halaman bukan? Its main flavour comes from caramelizing white sugar until slightly burnt, and a hint of vanilla using essence of vanilla. Bagi yang tak makan mentega, boleh ganti dengan majerin, tapi tolong yea, jangan pandai2 pi tukar pada minyak masak. 144 likes · 36 talking about this. Cepat2 potong n ngappp!.hehehe march 9, 2012 at 8:34 am
Jadi, bila dah tak bleh balik kampung sekarang, apa kata anda cuba resepi … Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? 10 resepi kek gula hangus | kek sarang semut | kek sarang semua atau kek gula hangus ini ramai yang kata tidak mudah untuk membuatnya.namun, bila dilihat pada resepi diatas kertas, nampak mudah sahaja dan semua orang boleh buat. Gunakan cawan metrik supaya sukatan tepat dan kek mendapat hasil yang terbaik. 144 likes · 36 talking about this.
Kali ini, rasa akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Kek sarang semut ni che mat bakar dalam tin bersaiz 8 x 3 x 3 inci, dan kalau nak buat dalam 8 x 8 x 3 inci, tinggal gandakan resipi saja, tak susah. Di atas tudung periuk, saya akan letak sabut kelapa yang dibakar. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. (yang tak menjadi tu sebab saya terlalu gopoh nak siapkan.) terima kasih sebab share resepi cikgu. 144 likes · 36 talking about this. Hanya masak guna pemanggang … Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai.
Preheat oven to 180c (no fan).
Grease a 6 or 7 square baking tin with melted butter or cooking oil. Salam cikgu ani, saya dah masuk tiga tahun buat kek sarang semut ni ikut resepi cikgu, alhamdulillah selalu menjadi. The caramel syrup, and the cake batter. Kerana kek ini mempunyai bentuk serupa dengan sarang ant. 1 cawan air panas mendidih. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. I like bolu sarang semut@kek gula hangus mak k.ct panggil huhu, masa tu buat dapat sikit macam tak cukup aje rasanya, next time boleh cuba resipi ni pulak. Kek gula hangus atau dikenali juga sebagai kek sarang semut adalah antara kek yang biasa saya sediakan sejak di zaman persekolahan lagi. Kali ini kami akan berkongsi resepi kek sarang semut kukus, kenapa dinamakan kek sarang semut? Bagi yang tak makan mentega, boleh ganti dengan majerin, tapi tolong yea, jangan pandai2 pi tukar pada minyak masak. In a whisking bowl of a standing mixer, put flour and the butter sugar liquid mixture and add eggs one by one. Malah resipi kek sarang semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Itulah yang membuatkan semua ingin mencuba.
Siapa di sini yang merupakan peminat kek sarang semut atau juga dikenali sebagai kek gula hangus? Aroma harum kek ini sangat merangsang selera. 144 likes · 36 talking about this. Salam cikgu ani, saya dah masuk tiga tahun buat kek sarang semut ni ikut resepi cikgu, alhamdulillah selalu menjadi. Kerana kek ini mempunyai bentuk serupa dengan sarang ant.
May 16, 2020 2:41 am Kek sarang semut ini perlu kenyal. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? It is aptly named such as the sugar is first caramelized to dark amber for that toffee taste and aroma. Sebenarnya kek gula hangus yang dulu saya panggil kek sponge masa saya kecil kecil adalah antara kek pertama yang saya masak semasa saya mula belajar membuat kek. Warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang. Kek gula hangus atau dikenali juga sebagai kek sarang semut adalah antara kek yang biasa saya sediakan sejak di zaman persekolahan lagi. Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman.
Boleh cuba resipi perkongsian saudari ella suhaila ini.
Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal sangat digemari. Hanya masak guna pemanggang … Nak buat pun tak susah. (yang tak menjadi tu sebab saya terlalu gopoh nak siapkan.) terima kasih sebab share resepi cikgu. Kek ni rasanya memang kenyal. Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman. It is called kek sarang semut as the holes resemble ants' nest. Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. Kali ini, rasa akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Grease a 6 or 7 square baking tin with melted butter or cooking oil. May 16, 2020 2:41 am There are two parts to this cake: Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal sangat digemari.